Разглежданите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) не може да се каже, че са

...
Разглежданите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) не може да се каже, че са
Коментари Харесай

Зам.-шефът на НСлС: Предлаганите промени в НПК са противоконституционни и няма да подобрят правораздаването


Разглежданите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) не може да се каже, че са антикорупционни закони. Прокуратурата, Върховен касационен съд, съсловните организации показаха своето мнение пред депутатите, само че никой не ни чу. Не може да вкарваш ограничения, които са противоконституционни. Не може да нападаш експертите, които споделят истината непосредствено в очите. Тези промени са свързани с проекта за възобновяване, само че са неизпълними. Това е все едно министерството на спорта да заложи за идната година да бъде усъвършенстван върха на Стефка Костадинова. 

Това сподели в предаването заместник-директорът на Националната следствена работа (НСЛС) Ясен Тодоров във връзка обсъжданите промени в Наказателно-процесуален кодекс, които плануват следствие на основния прокурор.  

" Отказ от формиране на досъдебно произвеждане значи, че прокурорът е решил, че няма данни за закононарушение, а потърпевшият може да апелира. В момента съдът управлява както ограниченията за неотклонение, по този начин и всичко друго по наказателния развой. Не може да бъде питан дали би трябвало да има подобен. Ако се приеме да питаме съдът дали да има досъдебно произвеждане, съдилищата ще бъдат затрупани. Казусът е доста комплициран и чисто юридически, нашите фенове мъчно ще го схванат. Промените в Наказателно-процесуален кодекс с изключение на, че са противконституционни с нищо няма да подобрят и правораздаването в България ", безапелационен бе Тодоров.

" В момента статутът на основния прокурор е доста по-различен от статута на основния прокурор преди 20-25 години. Настоящият основен прокурор към този момент няма толкоз власт и ясно е казано, че всеки прокурор може да проверява основния прокурор. Висш съдебен съвет също може да инициира процедура за отстраняването на основния прокурор. Парламентът също може да реализира надзор над работата на основния прокурор. Беше основан Инспекторат към Висш съдебен съвет, който също може да ревизира основния прокурор. Вижте по какъв начин се избира основният прокурор в този момент и по какъв начин преди ", изясни Ясен Тодоров.  

" Естествено, че има проблеми в правораздаването, само че те не са единствено в наказателния развой. Наказателният кодекс би трябвало да се осъвремени, а наказателният развой да се деформализира. Сред измененията в Наказателно-процесуален кодекс може да има положителни хрумвания, само че депутатите би трябвало да се допитат и до академичната общественост ", приключи зам.-шефът на следствието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР